nedelja, 24. februar 2019.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
-6°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 73%
Brzina vetra: 2 m/s J
 

Danas se praznuje Sveti Nektarije Eginski Čudotvorac

Danas se praznuje Sveti Nektarije Eginski Čudotvorac

Sutra se praznuje Sveti Nektarije, Eginski Čudotvorac, grčki Svetitelj iz 20. veka, veliki zaštitnik, iscelitelj i pomoćnik bolesnima od najtežih bolesti. Manastir Svetog Nektarija na Egini je jedan od najvećih na svetu a grčko ostrvo u blizini Atine, Eginu, pohode brojni hodočasici kako bi zatražili pomoć od Svetog Nektarija i – po izlečenju – dolaze da zablagodare.

Poklonici Egine, u znak zahvalnosti, mese slavski kolač i žito koji su osveštani u crkvama i manastirima Eparhije kruševačke.

Kult Svetog Nektarija veoma je poštovan u Srbiji, proslavljaju ga brojne škole i bolnice kao i Institut za radiologiju u Beogradu.

Episkop kruševački Gospodin David, sa sveštenstvom, služiće Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornoj Crkvi Svetog Đorđa, sutra, od 8 sati. Biće služen Akatist Svetom Nektariju, uz pomazivanje osveštanim uljem sa Egine.

Delić Moštiju Svetog Nektarija, utkan je u Ikonu Svetitelja, koja je – tokom radova na uređenju Hrama – doneta i osveštana 14. septembra 2017. godine, kao poklon i lek Kruševljanima.

Povezano