sreda, 21. oktobar 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
13°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 59%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

Okrugli sto o problemu porodičnog i partnerskog nasilja u romskoj zajednici

Okrugli sto o problemu porodičnog i partnerskog nasilja u romskoj zajednici

U okviru Kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Udruženje građana “Romani cikna” organizovalo je Okrugli sto o “Problemu porodičnog i partnerskog nasilja u romskoj zajednici”.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je međunarodna kampanja koja se održava od 1991. godine. Njeni akteri su odredili 25. novembar – Mađunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama za početak i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava za kraj kampanje, kako bi simbolično povezali problem nasilja nad ženama i istakli da je takav vid nasilja kršenje ljudskih prava. Tako je i cilj Okruglog stola organizovanog u Centru za stručno usavršavanje predstavljanje specifičnosti porodičnog i partnerskog nasilja nad Romkinjama, kao i iskustva institucija u procesu zaštite žrtava porodičnog nasilja, kaže aktivistkinja Udruženja građana Romani cikna Slavica Rakić.

Neobaveštenost Romkinja koje nasilje često ne prepoznaju na pravi način, pa samim tim i ne prijavljuju, takođe je problem koji otežava njihovu kontinuiranu zaštitu od porodičnog nasilja.

Udruženje građabna „Romani cikna“, koje je organizovalo Okrugli sto, nastalo je, inače,  2010. godine na inicijativu dugogodišnjih romskih aktivistkinja u cilju jačanja integrativnih procesa Romkinja  u zajednicu, kroz  rad na poboljšanju njihovog socijalnog, ekonomskog, zdravstvenog, obrazovnog i kulturnog statusa.

Povezano