sreda, 26. jun 2019.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
29°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 48%
Brzina vetra: 2 m/s JI
 

KAONIK: Promocija zbornika „Kruševac i okolina u Prvom svetskom ratu“ i sećanje na monaha Kalista

KAONIK: Promocija zbornika „Kruševac i okolina u Prvom svetskom ratu“ i sećanje na monaha Kalista

U Domu kulture u Kaoniku, povodom stogodišnice od oslobođenja u Velikom ratu, predstavljen je tematski zbornik „Kruševac i okolina u Prvom svetskom ratu“, a u nastavku su učesnici programa govorili o ratniku i monahu Dobrivoju Milunoviću Kalistu, rođenom u Kaoniku.

Zalazeći u dokumenta i svedočanstva, literaturu, istoriografsku nauku i proverene ali manje poznate činjenice, tematski zbornik „Kruševac i okolina u Prvom svetskom ratu“ nudi zaokruženu i kompleksnu priču o žrtvi i herojstvima kroz Veliki rat, ali i o ceni srpskog kratkog pamćenja i neučenja.

Čitaocima se, pritom, preporučuje kompetentnošću, izborom autora i tekstova, obuhvatnošću i lociranjem na upravo naš kraj. Svaki od 17 tekstova 11 autora apsolvira po jednu temu, a zbornik je rađen tako da svako može da izabere svoj način čitanja – tematski ili hronološki.

U saradnji sa Istorijskim arhivom Kruševac zbornik je objavilo Udruženje građana Župa Zagrlata iz Velikog Žiljegovca.

U nastavku programa, o ratniku i monahu, velikom asketi i iskušeniku Dobrivoju Milunoviću Kalistu, rodom iz Kaonika, govorili su protojerej stavrofor Ljubiša Milošević, mr Esad Popara i novinari Ljiljana Pantelić i Slavoljub Marković, uz autentične tonske zapise sačuvanih intervjua.

U pripremi je, kako smo saznali, i dokumentarni film koji će zaokružiti priču o neverovatnoj životnoj i duhovnoj avanturi monaha Kalista.

Povezano