sreda, 26. jun 2019.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
29°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 48%
Brzina vetra: 2 m/s JI
 

Praznik – dobar razlog za depresiju

Praznik – dobar razlog za depresiju

Iako je često prva asocijacija na praznike osećanje radosti i uzbuđenja, kao i okupljanje porodice, za mnoge ljude praznici predstavljaju izvor sete, tuge, a u nekim slučajevima i pravih depresivnih stanja. Najčešći razlozi za to su osećanje usamljenosti, prisećanje praznika iz prošlosti, nemogućnost organizovanja praznika onako kako osobi odgovara i provođenje praznika u okruženju u kojem osoba ne želi da se nalazi.

Osećanje usamljenosti je samo po sebi izuzetno neprijatno i izaziva patnju i tu još snažniji doživljaj izolovanosti, upravo zato što se tokom praznika insistira na osećanju zajedništva. Mnogo je uzroka koji dovode do takvog raspoloženja, a ponekad uzrok praznične depresije može da bude takozvani negativni bilans. Mnogi ljudi započinju novu godinu sa puno želja i planova, a nekad se desi da se od toga ostvari malo ili ništa. Tada oni koji su očekivali više mogu da se razočaraju i da u krajnjoj liniji shvate kako im je godina bila neuspešna ili promašena i da sa takvim osećanjima dočekaju praznike, ističe psiholog Petar Jeknić.

Ono što je važno jeste da se na vreme prepozna, jer ukoliko se na vreme počne sa psihoterapijom ovaj poremećaj je moguće ili izlečiti ili značajno ublažiti.

 

Povezano