sreda, 26. jun 2019.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
29°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 48%
Brzina vetra: 2 m/s JI
 

Sve više pacijenata sa dijagnozom multipleks skleroze

Sve više pacijenata sa dijagnozom multipleks skleroze

U Specijalnoj bolnici Ribaraska Banja sve više je pacijenata sa dijagnozom multipleks skleroze. Ova uporna bolest zaheva dugotrajno lečenje uz adekvatne fizikalne terapije, istakao je gostujući u emisiji Svet zdravlja na Televiziji Kruševac doktor Zvonko Dinić.

Multipla skleroza je hronična i neizlečiva bolest i ima podmukle simptome, a veoma brzo napreduje. Znaci upozorenja su zamagljen vid, zamor, utrnuće jednog dela tela, vrtoglavica, smetnje u govoru. Zato je od ključne je važnosti na vreme dobiti dijagnozu i pravu terapiju, a u Specijalnoj bolnici Ribarska Banja ona se sprovodi uz medikamentoznu i različitu fizikalnu i kinezi terapiju, ističe specijalista interne medicine doktor Zvonko Dinić. U svetu je dijagnostikovana kod 2,5 miliona ljudi, kod nas je ima oko 7.000 ludi , ali postoji tendencija rasta. Najčešće se javlja kod mlađih osoba, između 20. i 40. godine, mada retko može da se javi i kod dece mlađe od 10 godina i starijih od 50.

Ipak, najviše zahvata populaciju koja je radno i reproduktivno u punoj snazi, pa je izuzetno važno da se kompletna zajednica uključi u lečenje, rehabilitaciju i pomogne obolelom u svakodnevni život.

Povezano