subota, 18. maj 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Povelja o bratimljenju sa srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji

Povelja o bratimljenju sa srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji

Gradonačelnici i predsednici opština iz centralne Srbije potpisali u Kosovskoj Mitrovici „Povelje o namerama“, preduslov za bratimljenje sa opštinama sa Kosova i Metohije. Povelju je potpisao i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je organizator dvodnevne akcija bratimljenja opština i gradova Kosova i Metohije sa opštinama i gradovima iz centralne Srbije. Osnovni smisao aktivnosti je da se poveća prisustvo svih srpskih institucija na ovom području.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je potpisivanje Povelje odgovor onima koji su tražili ukidanje srpskih institucija na Kosovu, naglasivši da se srpske institucije neće gasiti, već jačati. „Za nas je potpisivanje Povelje veliki zadatak, jer, pored toga što ćemo i formalno ostati pobratimi sa gradovima iz centralne Srbije, tu saradnju sa političkog treba proširiti na sve ostale nivoe“, istakao je Pantić.

Jedan od potpisnika Povelje gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, u svom govoru, izjavio je da su on i njegove kolege na Kosovu danas da bi dali punu podršku lokalnim samoupravama u Pokrajini. „Borićemo se da se Kosovo i Metohija ne vezuje samo za mit, već da budu deo moderne srpske države integrisane u evropsku zajednicu. Potpisivanjem ove povelje samo smo ozvaničili ono što je zajednička želja i volja – prosperitet i procvat svih Srba, očuvanje tekovina prošlosti i građenje zajedničke budućnosti“, istakao je Gašić.

Naš Grad i gradonačelnik Bratislav Gašić imali su čast da prvi potpišu ovu Povelju.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić rekao je da se Srbija preko predstavnika opština i gradova iz centralne Srbije „prelila preko zamišljene granice“ i da je ona tu na svom Kosovu. „Srbija mora i može da obezbedi duhovnost, kulturu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje građanima ovde i to je zadatak države. Kada kažem obrazovanje, mislim na primenjljivo znanje koje mora biti najbolje što može na Kosovu i Metohiji, to je budućnost naše dece i zato moramo učiniti sve što možemo“, rekao je Krlić.

Episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je da je kosmetskim Srbima danas pružena ruka braće iz centralne Srbije najveće ohrabrenje da istraju „u svemu što je dobro i čestito, a ponajviše u opstanku na ovim prostorima“. „Potrebno je ono što smo danas videli, da se svi udružimo, kako bi mogli da odgovorimo na ovo veliko iskušenje, opasnost koja se nadvila nad ovim prostorima i kako bi mogli svemu tome da odolimo“, rekao je vladika Teodosije.

Na ovoj svečanosti upriličen je i prigodan kulturno-umetnički program.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.