petak, 15. januar 2021.

Kruševac
petak
Uglavnom oblačno sa mogućim pljuskovima...
Uglavnom oblačno sa mogućim pljuskovima...
3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 44%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Nedeljko Ubović: Od karikature do animacije

Nedeljko Ubović: Od karikature do animacije

U Kruševcu je nedavno boravio poznati karikaturista Nedeljko Ubović, dobitnik nagrade „Zlatni Pjer“ na prošlogodišnjem, 45. konkursu za novinsku karikaturu, u organizaciji Kompanije „Novosti“.

Dug „staž“ u sferi karikature, doneo je Nedeljku Uboviću profesionalnu satisfakciju i priznanja, a prestižnu nagradu „Zatni Pjer“ osvojio je za rad bez reči VOĐA. Govoreći o inspiraciji i pristupu karikaturi u različitim periodima stvaralaštva, Ubović ističe da se nije menjao: „Smatram, da sam u nekoj misiji, da nešto dobro napravim i da moj rad u ishodu bude koristan. Nikad ne idem na lične uvrede i ponižavanja, idem na činjenice. Iz činjenica sublimiram i jezikom karikature pokušavam na najbolji način to da kažem. Postoje i ideje od pre 30 godina koje još nisam objavio…čekaju pravi trenutak.“ Ubović konstatuje, da je osim štampe i autorstvo u depresiji, da nema „infrastrukture“ koja bi mladim stvaraocima pružila podsticaj da se afirmišu, ali da sa druge strane i oni nisu dovoljno uporni.

Na pitanje, kako je ušao u svet animacije, Ubović odgovara: „Nisam gajio nadu, da ću moći da pravim crtane filmove. A, onda sam shvatio, da karikature pravim u 3-4 slike, u stripu, da je to na neki način film i tako je krenulo, iz moje karikature proizišla je animacija. Razumeju ih i deca i ozbiljni ljudi, duhovito je, ali nije reč o jeftinom humoru.“ On kaže kako je, prilikom boravka u Japanu, shvatio da je ljudski duh univerzalan: „Napravio sam jednostavan eksperiment, ispostavilo se, da je njima duhoviti isto što i meni.

Nedeljko Ubović ističe, da je veliki kompiment kada se ljudi posle 10-15 godina sećaju njegovih karikatura, a kada je reč o profesionalnim izazovima, konstatuje da je u najboljim godinama za rad, ali da nažalost nema tržišta.

Pogledajte karikature:

Ana Tomić

Povezano