nedelja, 19. maj 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Đorđe Minkov: sećanje na baka Milunku Savić

Đorđe Minkov: sećanje na baka Milunku Savić

Bila je hrabrija od muškaraca svog vremena. Učestvovala je kao dobrovoljac u Balkanskim ratovima a potom i Velikom ratu. Bila je ranjena četiri puta, nebrojeno puta je pokazala hrabrost.

Iako Vitez Karađorđeve zvezde i francuske Legije časti, Milunka Savić penzionisala se kao čistačica u Hipotekarnoj banci. Njen unuk Đorđe Minkov, doktor ekonomskih nauka i direktor uspešne strukovne škole u Kruševcu kaže da je njegova baka Milunka, iako marginalizovana od svoje države,  živela srećno jer je bila okružena velikom porodicom.

„Pamtim je jako dobro. Imao sam 21 godinu i bio sam na studijama kada je baka umrla“. Priseća se svoje bake Milunke Savić, doktor ekonomskih nauka i direktor Visoke poslovne škole „prof. Radomir Bojković“ Đorđe Minkov. Kaže da je jedan deo lepog života proveo sa njom.

Bila je ranjena četiri puta, nebrojeno puta dokazala hrabrost, nosilac Karađorđeve zvezde i francuske Legije časti. Žena je sa najviše vojnih odlikovanja u istoriji ratovanja. Milunka Savić bila je dobrovoljac balkanskih ratova, pa Prvog svetskog rata, a u vojsku se prijavila kao Milun Savić, podvijene kose i utegnutih grudi, predstavljala se kao muško jer žene nisu primali.

Prisećajući se priča svoje bake, Minkov kaže da je Milunka Savić, pored svoje hrabrosti u ratu pokazivala i veliku humanost.

Posle Prvog svetskog rata Milunka Savić radila je kao čistačica u Hipotekarnoj banci. Kada je, između dva svetska rata, podnela zahtev za penziju, nije joj priznat borački staž jer je bila žena. Kao lični prijatelj francuskog predsednika De Gola odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Izabrala je da živi u Beogradu. Njen unuk Đorđe Minkov kaže da iako marginalizovana od svoje države, živela je srećno jer je bila okružena velikom porodicom.

Srpska Jovanka Orleanka, pored svoje, brinula je i o tridesetak dece, školovala je čak i dete bugarskog generala. U Prisustvu državnog vrha, crkvenih velikodostojnika, diplomatskog kora i članova porodice, posmrtni ostaci Milunke Savić preneti su 2013. godine, 40 godina nakon njene smrti, iz porodične grobnice u Aleju velikana u Beogradu.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.