subota, 11. jul 2020.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 74%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Šest godina Eparhije kruševačke

Šest godina Eparhije kruševačke

Svetom Arhijerejskom Liturgijom u Sabornom hramu Svetog Đorđa proslavljeno je šest godina Eparhije kruševačke.

Radost Dana koga stvori Gospod, umnožena je Saborom u Sabornom Hramu Svetog Velikomučenika i Pobedonosca Georgija u Kruševcu, na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji, sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije kruševačke, koja sa svojim Episkopom – blagodari i proslavlja 6 godina od ponovnog ustanovljenja.

– Da budemo uz Oca Eparhije i da nas Gospod sve zajedno PREPOZNA U CARSTVU NEBESKOM – poželeo je čestitajući Arhijereju Gospodinu dr Davidu Peroviću, Arhimandrit, Aleksej Bogićević, Iguman Manastira Svetog Luke u Bošnjanu.

Besedu o Ljubavi Božjoj, pokajanju i praštanju i Milosti Božjoj i dobroti kojom podstiče na preobraženje i promenu života Gospodom Iusom Hristom osmišljenim – uputio je sveštenik Dragiša Jovanović.

Svi su pričešćeni, po Milosti Božjoj i Ljubavi Oca Eparhije Gospodina Davida.

Vladika David je, po Čudesnom Danu Hirotonije i Ustolčičenja, u današnji dan – pre 6 godina, prvu Svetu Liturgiju služio na Dan proslavljanja Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, Majke svih Srba, zaštitnice svih majki i dece, i monaha i monahinja. Odmah potom, prvih dana septembra 2011. poveo nas je na Kosovo i Metohiju, da se branimo stvaralaštvom i uradimo reportažu o Pećkoj Patrijaršiji.

Vladika David je iz Svoje Ruke darivao svima po Ikonicu Cara Lazara, Osnivača Prestonog Grada Kruševca. On cveta i u graditeljskom i stvaralačkom smislu na svim poljima obnove i izgradnje, ustanovljenjem novoobnovljene Eparhije kruševačke i  dolaskom Episkopa Gospodina Davida.

Pesmama iz Stare Srbije, sa Kosova i Metohije i o Moravi – završena je svečanost u Eparhijkom domu, koji je – prema Blagoslovu Vladike Davida NARODNI DOM.

Želja naroda Carskog Grada je da cveta Eparhija kruševačka novim duhovnim biserima, manastirima, crkvama, sa dobrim ljudima, stvaraocima. I – da se nastavi dobra saradnja sa Gradskom upravom, ustanovama kulture i obrazovanja,  kruševačkim medijima, i Svetosavskom baštom RTK.

Naš Vladika, zahvaljujući kome dobijamo, svečane gradske litije i svenoćna bdenija, nove Arhangele na Bagdali, nove crkve u gradu i u selima, Obnovu srednjovekovnog dragulja Moravske Srbije – Manastira Milentija, Prvi Međunarodni Festival Pravoslavnog filma SNAŽNI DUHOM, sa sedištem u Kruševcu, brojne tribine o borbi protiv bele kuge, značaju nauke, vode kao resursa 21. veka, i bitku za Duhovnu ekologiju – je dobitnik NAJZNAČAJNIJIH priznanja iz oblasti kulture, Prstena Despota Stefana Lazarevića, Kulturnog centra i ovogodišnji je dobitnik najvišeg priznanja Grada Kruševca – VIDOVDANSKE NAGRADE.

Šest godina Eparhije kruševačke – tema je Svetosavske bašte na Dan Presvete Bogorodice Trojeručice, od 16.30.

Povezano