ponedeljak, 24. januar 2022.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
-6°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 83%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Преминуо Милија Вуковић, доајен српског глумишта и дугогодишњи првак драме Крушевачког позоришта

Преминуо Милија Вуковић, доајен српског глумишта и дугогодишњи првак драме Крушевачког позоришта

Милија Вуковић

 

Јутрос нас је у својој 73. години, након дуге и тешке болести, напустио чувени глумац Милија Вуковић.

Био је доајен српског глумишта и дугогодишњи првак драме Крушевачког позоришта. У својој плодоносној каријери остварио је преко 150 улога, како на матичној сцени тако и широм региона, за које је освојио велики број најзначајнијих награда. Поред позоришних, остварио је и значајан број филмских и телевизијских улога. Изнео је широк дијапазон глумачких остварења, био инспирација свим млађим глумачким генерацијама и један од утемељивача српског модерног позоришта. Својом одлуком да остане у Крушевцу допринео је да се град позиционира као један од позоришних центара у Србији и тиме завредио поштовање свих будућих поколења, како стваралаца, тако и обожавалаца позоришне уметности. Током своје глумачке каријере одиграо је све најзначајније улоге из дела српске и светске књижевности. Његово глумачко стваралаштво остаће упамћено и цењено кроз све наредне генерације уметника и публике.

Комеморација ће се обавити најесен у Крушевачком позоришту, а сахрана ће бити у петак, 17. априла у 14:00 часова на Новом гробљу у Крушевцу, у кругу породице.

Милија Вуковић рођен је у Витошевцу 03.09.1947. године. Глумом је почео да се бави као ученик Економске школе у Параћину. На Академији драмских уметности у Београду провео је две и по године. После једногодишње паузе (због болести) уместо наставка студирања дошао је у Крушевачко позориште, где је од 1. фебруара 1973. године професионално глумио. Прва улога му је била у „Зони Замфировој“ (Мане).

Публици се представио са више од 150 уметничких улога – позориште, играни филмови, телевизија.

Као драмски уметник ( глумац и редитељ) гостовао је у позориштима  Београда, Ниша, Приштине, Зајечара и др. Радио са редитељима као што су Јован Путник, Муци Драшкић, Јагош Марковић, Милан Караџић, Синиша Ковачевић, Небојша Брадић, Даријан Михајловић, Кокан Младеновић, Југ Радивојевић…

Вуковић је био истакнути драмски уметник, добитник бројних награда и признања међу којима су: 6 награда стручног жирија на Сусретима Јоаким Вујић за најбољу улогу, 2 Гранд Приа Сима Крстовић, 5 награда жирија града домаћина Сусрета Јоаким Вујић, 2 награде Удружења драмских уметника подружнице Ниша и Титовог Ужица, Похвала Удружења драмских уметника Србије, Награда Пилитике експрес за најбољу улогу (Раскољников), 2 награде публике на Нушићевим данима у Смедереву, 2 награде Бора Станковић у Врању, 3 награде Зоранов брк на Данима Зорана Радмиловића у Зајечару, награде Златни ћуран за најбољу улогу на Данима комедије у Јагодини (Јеротије Пантић), Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, Златне значке КПЗ Србије за допринос култури, Спомен плакете града Крушевца, награде СИЗ културе Крушевца и годишње награде Крушевачког позоришта Бора Михаиловић.

Најупечатљивија остварења су му улоге у делима класика српске и светске књижевности – Андрића, Селимовића, Ћосића, Нушића, Чехова, Достојевског, Островског….

Povezano