četvrtak, 26. novembar 2020.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 77%
Brzina vetra: 0 m/s SSI
 

Bibilioteka crkve Lazarice – već dve decenije privlači pažnju čitalačke publike

Bibilioteka crkve Lazarice – već dve decenije privlači pažnju čitalačke publike

Biblioteka crkve Lazarice, sa tradicijom dugom dva veka, osnivanjem Duhovnog centra sa amfiteatrom – već dve decenije privlači pažnju čitalačke publike.O vrednim književnim delima, bogoslužbenima knigama iz polovine 19. veka, koje su stigle iz Moskve, srpskim i ruskim klasicima, svetootačkoj literaturi,  savremenim istorijskim naslovima i književnim časopisima – stara se književnica i bibliotekarka Ljubica Petković.

Jedna od najbogatijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, 200 godina stara biblioteka crkve Lazarice, savremenu kulturno-prosvetnu notu dobija pre dve decenije – osveštavanjem Parohijskog doma sa novim Duhovnim centrom, amfiteatrom i Bibliotekom u potkrovlju.

Uz vredne ikone, raskošna jevanđelja i bogoslužbene knjige, police su ispunjene književnim delima, srpskim i ruskim klasicima i svetootačkom literaturom.

Da savremeni naslovi budu dostupni svima – naročito posle nedeljne i praznične Liturgije – stara se književnica i bibliotekarka Ljubica Petković.

– Saradnja je odlična i imamo dosta čitalaca – kaže starešina Crkve Lazarice sveštenik Željko Marković.

Autor nekoliko knjiga poezije, naučnih tekstova, književnih recenzija i monografije “ Biblioteka Crkve Lazarice“, bogato bibliotečko znanje daruje više od 2 decenije.

Izuzetna dragocenost je jevanđelje iz Rusije, dar Stojana Simića, sina prvog starešine Kruševca, Đorđa Simića. Ovo je jedna od 24 knjige koje je naručio iz Moskve za crkvu Lazaricu i sve su sačuvane.

Na početku su potpisi patrijaraha, mitropolita i episkopa, jedinih sa pravom potpisa na bogoslužbenom Jevanđelju.

Na sajtu crkve Lazarice i u „Rasinskim analima“objavljen je rad „Zapisi na bogoslužbenim knjigama“, sa svim beleškama koje se na njima nalaze, od sredine 19. veka do našanjih dana.

U čast jubileja – 3 decenije rada – u pripremi je dugoočekivana Monografija Hora „Sveti Knez Lazar“.

Duhovna vezilja, dobitnica „Svetosavske nagrade“ Grada Kruševca, učesnica „Jefimijinih dana“, član žirija literarnog konkursa „Sveta Kneginja Jelena Balšić“, uobličavajući duhovni lik – doprinosi usavršavanju mladih i razvoju kulturne baštine Grada.

Povezano