četvrtak, 29. septembar 2022.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
14°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 81%
Brzina vetra: 1 m/s JI
 

Kruševljanka Kostka Bojana – osnivač nove ere u Nail Design-u EXTREME NAIL FORMS

Kruševljanka Kostka Bojana – osnivač nove ere u Nail Design-u EXTREME NAIL FORMS
Kostka Bojana, srpska umetnica i dizajnerka, rodjena u Kruševcu, proglašena je najboljim Nail Designer-om na svetu.

Počeci Bojanine karijere bili su jako burni i dramatični. Decembra 1999. godine, za vreme bombardovanja stare Jugoslavije, Bojana je otvorila kozmetički salon „Harizma“. Pored embarga, višečasovnih restrikcija struje, inflacije i nemira usled promene vlasti, Bojana ipak uspeva da održi i razvije svoj posao i klijente. Prvih deset godina Bojanine karijere bili su obeleženi klasičnim salonskim noktima, gde je Bojana usavršavala svoje veštine na mnogobrojnim klijentima širom Srbije. U ovom periodu, Bojana je obučila oko 500 tehničara salonskom radu. Početkom 2010 godine, Bojana prestaje u potpunosti sa salonskim radom i posvećuje se razvijanju novih tehnika u izradi noktiju.
Prepoznatljiva po ekstremno dugim noktima ( OD 6 DO 50 CM), čiji vrhovi podsećaju na igle, ručno  izradjenim detaljima i nakitom, originalnim i kompleksnim dizajnima, uobličenim specificnim  stilom u svetu poznatom kao „Kostka Style„.
 2012. godine, Bojana pobedjuje u svim kategorijama na internacionalnom takmičenju „Magic and Nails“ i dobija titulu ‘Najbolji majstor Srbije“. Iste godine, Bojana pobedjuje na internacionalnim takmičenjima u Nemačkoj, Hrvatskoj, Austriji… 2015. godine postaje sudija na Svetskom takmičenju u Austriji i prestaje da se takmiči, sa preko 50 osvojenih prvih mesta.
Nove tehnike su dovele do novih dizajna, novi dizajni su promenili modne trendove, a Bojana, kao osnivač istih, postaje svetski trend seter u nail design-u. U svetu poznate pod imenom „EXTREME NAIL FORMS, Bojanine ekstremne forme noktiju postaju potpuno nov pravac u dizajnu noktiju, a Bojana, ponosni vlasnik patenta ovog, svetskog trenda.
Danas je Bojana autor 16 ekstremnih formi, patentiranih od strane EUIPO, ali koliko se zaista hrabrosti krije iza ove priče?
– Prve reakcije javnosti bile su jako burne, ali nažalost, negativne. Ljudi su se pitali čemu takvi nokti služe, zapanjeni dužinom i vrhom nokta koji podseća na iglu. Bilo je i prostih komentara, čak i uvredljivih. Neki su me nazivali i vešticom, zbog gotskih simbola na mojim dizajnima kao i loga u obliku lobanje – kaže Bojana.
 S druge strane, čak i ako su motivi njenih dizajna bili čudni, a nokti ekstremno oštri i dugi, preovladale su Bojanine tehničke sposobnosti u izradi tih čudnih oblika i složenih detalja, što je privuklo avangardnu publiku širom sveta kao i mnoge časopise koji su o njoj kasnije pisali.

Bojanini radovi su krasili naslovne strane mnogih svetskih časopisa. Da se moda vrti oko ekstravagancije, koju bi svi trebalo da poseduju, izjavila je Carine Roitfeld, bivša glavna urednica „Vogue Paris“, a potvrdila naša Bojana Kostka, čije se kreacije svrstavaju u visoku svetsku modu.
Šta se podrazumeva pod pojmom lepote u nekom umetničkom delu? Forma, oblik, sadržaj, poruka koju nosi, emocija ili jednostvno kompleksnost i preciznost u izvođenju detalja, tj, veština umetnika da probudi lepotu u oku posmatrača? Da li su Bojanini dizajni predmet svetskog interesovanja zbog svoje kompleksnosti i njenih tehničkih veština, ili je baš utisak posmatrača razlog Bojaninig uspeha, ne možemo sa sigurnoscu tvrditi. Ono štoje sigurno je da niko ne ostaje ravnodušan kada vidi Bojanine dizajne, količinu i složenost detalja, uobličenih u ekstravagantnost, kojom dominira harmonija oblika i boja. Na svakom njenom dizajnu može se prepoznati sukob razlicitih stilova, koji se harmonično stapaju u jedan, dominantan stil. Kontradiktornost, stopljena u harmoniju je upravo ono što izdvaja Bojanu od drugih umetnika i ističe originalnost u njenom radu. Ubrzo, Bojana počinje da putuje širom sveta,  kako bi obučila buduće generacije umetnika tehnici poznatoj pod nazivom „Extreme Forms“. U periodu od 2009 do 2020. godine, Bojana je putovala po celom svetu kao Svetski Master Edukator i obučila više od 80% dizajnera širom sveta.

Nekada su je nazivali vešticom, sada njenu umetnost nazivaju magijom, zahvaljujući preciznosti i složenosti u njenom radu.
Kako je rasla popularnost Ekstremnih Formi širom sveta, tako je rasla potražnja za materijalima odgovarajućih performansi za izradu istih. Ubrzo veliki svetski brendovi koji u svom asortimanu imaju gelove za izgradnju noktiju, počinju da angažuju Bojanu kao savetnika, kako bi poboljšali performanse svojih materijala.

Nakon pet godina rada za nemački kozmetički brend, kao zaštitno lice i savetnik Bojana odlučuje da  2017. godine osnuje svoj kozmetički brend Kostka Nail System„, poznat po gelovima za izgradnju ekstremnih oblika noktiju, koji se proizvode prema njenim formulacijama.
Zbog velike popularnosti brenda u zemljama Evropske Unije, 2018. Bojana proširuje asortiman svog brenda ručno izrađenim asesoarom, gelovima za salonske nokte i nameštajem za kozmetičke salone koji je lično dizajnirala. U 2019. godini ime „Kostka Bojana“ postaje patentirani brend koji trenutno posluje u 23 zemlje članice Evropske Unije, Rusiji i Velikoj Britaniji.

Povezano