ponedeljak, 26. jul 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
21°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 74%
Brzina vetra: 2 m/s J
 

Sećanje na žrtve bombardovanja varvarinskog mosta

Sećanje na žrtve bombardovanja varvarinskog mosta

Svetom arhijerejskom liturgijom i pomenom žrtvama, sutra će u Varvarinu biti obeležena 14-ogodišnjica bombardovanja mosta na Velikoj Moravi kada je život izgubilo 10 civila. 

Sinoćnom promocijom knjige „Od agresije do secesije“ Beogrdsskog foruma za ravnopravne, koji je organizovala Opštinska biblioteka počelo je obeležavanje 14-ogodišnjice od bombardovanja  Varvarinskog mosta.

Najmlađa žrtva tog 30. maja, na dan Svete Trojice bila je 15-godišnja Sanja Milenković koja je, kao i stotine drugih meštana, za praznik izašla da prošeta do crkve i vašarišta.

NATO bombaderi u dva navrata za samo pet minuta obrušili su se nad Moravom i sa četiri projektila srušili most, usmrtili desetoro i teško ranili šesnaestoro civila.

– Bio je i ostao to najtužniji trenutak u istoriji Varvarina. Vrema prolazi, ali rana na srcu ostaje, kao i bol za onima koji ničim nisu izazvali takvu agresiju i zločin – kažu žitelji pomoravske varošice.

Liturgija je u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u 8 sati, a u podne će kraj spomen obeležja na obali Morave biti održan Pomen žrtvama.

Kao prateći programi sećanja na 30. maj 1999. godine, u Varvarinu će sutra biti održani i memorijalni kup ribolovaca i turnir u malom fudbalu.

Povezano