nedelja, 5. april 2020.

Kruševac
nedelja
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
14°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 38%
Brzina vetra: 2 m/s ISI
 

Promocija knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ autora generala Ilije Brankovića

Promocija knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ autora generala Ilije Brankovića

U Beloj sali Kulturnog centra Kruševac večeras je održana promocija knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, autora generala Ilije Brankovića.

U knjizi se dokumetovano pobija presuda Suda u Sarajevu kojom je general Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora za tragediju iz maja meseca 1995. godine u kojoj je poginula sedamdesetjedna osoba, a više od 180 civila je ranjeno.

Za uzrok tragedije proglašena je granata ispaljena iz topa 130 milimetara, koji je navodno pripadao vojsci Republike Srpske, a naredbu za navodno gađanje dao je general Novak Đukić kao komandant „taktičke grupe“ na Ozrenu. Autor knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, general Ilija Branković kaže da su u knjizi detaljno sabrani dokazi koji ukazuju da su tužilaštvo i sud u Sarajevu krivotvorili, prećutkivali i preinačili činjenice. Knjiga ima za cilj, kako kaže autor, da pokaže i dokaže da general Novak Đukić nije izdao naređenje da se ispali ta granata.

Sud u Sarajevu je za ovaj zločin, nakon apelacije, osudio generala Đukića na 20 godina zatvora. Prema rečima advokata Miša Konstantinovića, sarajevski Sud je doneo presudu na osnovu lažnih nalaza veštaka tužilaštva Bosne i Hercegovine doktora Berka Zečevića. Konstantinović napominje da ničim nije valjano dokazano da je general Đukić izdao naredbu, ni pismeno ni usmeno, za dejstvo jedinici u čijem sastavu su bili topovi od 130 milimetara.

Prema rečima advokata Konstantinovića sud u Sarajevu je prvo odbio da dostavi dokumentaciju, pa je nakon insisstiranja našeg suda dostavio 10 odsto dokumentacije koja je tražena, ali bez ključnih dokumenata. U međuvremenu, napominje Konstantinović, u predmet je počeo da se meša Serž Bramerc, iako ovaj predmet nema veze sa Haškim sudom. Tim za odbranu generala Novaka Đukića došao je do rezultata uz pomoć eksperata iz Srbije, Francuske, Nemačke, Češke i Izraela koji pokazuju da  granata topa od 130 milimetara, niti bilo koja druga granata, nije uzrok tragedije. Francuski ekspert Pjer Loren završava sa rečima „Na trgu Tuzlanska kapija nije eksplodirala granata od 130 milimetara, niti bilo kakva granata“ i osigurava svoju ekspertizu na 2 miliona dolara, ukoliko bi je neko osporio.

Izdavači knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ su Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i tzraženje nestalih lica, Fondacija  – pravda za generala Novaka Đukića i „Filip Višnjić“ Beograd.

Povezano