nedelja, 14. avgust 2022.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
21°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 73%
Brzina vetra: 1 m/s Z
 

U Kruševcu otkriven spomenik heroju Veljku Radenoviću

U Kruševcu otkriven spomenik heroju Veljku Radenoviću

Spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću – Đeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, otkrili su u Kruševcu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Radenovićev sin Vukašin.

Svečanoj ceremoniji na Bagdali prisistvovali su brojni građani koji su razvili srpsku trobojku dugačku 130 metara, a pre otkrivanja spomenika minutom ćutanja odata je pošta ovom heroju.

Spomenik potpukovniku Veljku Radenovicu – Djeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, otkrili su danas u Krusevcu predsednik Srbije Aleksandar Vucic i Radenovicev sin Vukasin. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću, da nam je obaveza da negujemo sećanja na velike ljude koji su državu zadužili i da ovaj spomenik mnogo kasni.

„Ovaj predivni spomenik kasni, mnogo kasni i po malo sramotno kasni. Kao narod i kao država naša je obveza da negujemo sećanja na velike ljude koji su državu zadužili, neki su je gradili, neki odbranili, a đeneral Veljko ju je gradio i odbranio uvek tamo gde je bilo najteže“, istakao je on.

Vučić je kazao da je ovo spomenik jednom od velikih junaka, ljudi koji su čuvali našu zemlju, naša ognjišta, štitili našu decu i onda kada je bilo najteže.

Svecanoj ceremoniji na Bagdali, prisistvuju brojni gradjani, a pre otkrivanja spomenika minutom cutanja odata je posta ovom heroju. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

„S čim ćete pred Miloša? Radenović će pred Miloša čista obraza, velikog dela, uvek praćen pesmom (Gavrila) Kulundžića. Ta pesma ga je stavila u niz mitskih junaka. Njegova majka ga je poput Jevrosime naučila da ne sudi krivo, ni po babi ni po stricecvima“, istakao je on.

Vučić je kazao da je zbog časne i preteške policijske službe u Prizrenu, Radenović postao dijabetičar.

„On bi išao u prvom autu, a uvek iza njega bi nosili lekove ako zatreba. Koliko bi ih izbeglo službu, rizik. On je junak i nije znao za reč nazad, već samo značenje reči napred. Ljude je predvodio uz poklič “Za mnom braćo“ umesto “juriš“. Jurišao je stavljajući u jedan džep insulin, a u drugi čokoladu“, rekao je on.

Vučić je preneo da je porodica Radenović bila iznenađena kada je javio da je njihov Velja dobio Sretenjski orden za sve što je uradio za našu državu.

„Po malo me je bio stid u moje i tuđe ime, u ime onih koji su brisali ovu ljudinu ili ćutali o njegovom junaštvu „, kazao je on.

Sudbina je, dodaje, želela da spomenik bude na stotinu metara od porodice, koja će ga svaki dan ovako veličanstvenog gledati, znajući da nije zaboravljen.

„Posle decenija Srbija je počela da pamti, da se seća „, poručio je Vučić.

Predsednik Vučić posthumno je ove godine odlikovao Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica policije iz Prizrena, jednog od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

Povezano