subota, 17. april 2021.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
4°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 95%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Slikanje kao življenje

Slikanje kao življenje

Predstavljamo članove Udruženja likovnih umetnika Kruševca: Mladen Lazarević

Rođen u Trsteniku 1978. godine Diplomirao je grafiku na FLU u Zvečanu (Priština) 2006. Radi kao profesor likovne kulture u Trsteniku. Član je ULUK-a od 2011. godine. Izlagao je više puta samostalno i grupno.

– Na osnovu stvari koje doživljavam, ili im idem u susret, često pod naletom emocija nabacim skice u vidu beleški. Iz istog razloga javlja se i potreba da za određeni događaj ili datum fiksiram neki utisak, neku činjenicu koja samo za mene ima određenu važnost i koja ostaje subjektivna.
Fontom kucaće mašine, kroz šablon ispisane su poruke, nekad i samo nasumično nabacana slova koja predstavljaju zapisane komadiće misli, grafički projektovane u slikovni otisak. Jedan drugačiji stepen svesti o važnosti podsvesnog, izbija na površinu slikarske podloge.


Pripremajući samostalne izložbe tokom 2011. i 2012. godine u Kruševcu, Novom Sadu i Kragujevcu, Mladen uviđa da mu serija slika nije nužno nastala kao skup odgovora na prethodno zadate teme, već bi se mogla shvatiti kao prepoznavanje tih tema u naknadnom promatranju slika, kada je serija kao celina već okončana. Posmatrajući postavku kao celinu, serija radova svedoči o odgovorima na svakodnevna pitanja, vremenski povezana. Slikanje kao življenje, i u iskonskom smislu opstajanje odraz je stvarnosti i sopstvene težnje za opravdavanjem razloga postojanja u vremenu gde ništa nije izvesno i gde je svaka zdrava logika poljuljana.

Pripremio: mr Matija Rajković

Povezano