utorak, 16. avgust 2022.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
25°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

Izložba Marine Pavlović Petrov i Kristine Čepkenović Karlsen

Izložba Marine Pavlović Petrov i Kristine Čepkenović Karlsen

U Umetničkoj galeriji u Kruševcu  otvarena je izložba skulptura i crteža, Kruševljanke Marine Pavlović Petrov i grafika i kolaža, umetnice iz Norveške – Kristine Čepkenović Karlsen. Izložba će za posetioce biti otvorena do 30. jula.

U izložbenom prostoru Umetničke galerije predstavcljene su različite umetničke i životne priče, kopje povezuje višegodišnje priajteljstvo. Eksponati predstavljaju njihove unutrašnje svetove. U skulpturama Marina Petrović Pavlov propituje suprotnosti koje proizilaze iz  hladnog mermera i topline predimenzioniranih delova tela, iz biljnog i životinjskog sveta.

Kristina Čepkenović Karlsen u svoje grafike i kolaže prenela je sećanje i lične doživljaje nakon preseljenja u Norvešku ali i uključuje i naučna istraživanje o odnosu mozga i procesa pamćenja i lični umetnički izraz zasnovan na iskustvu i praksi između nauke i umetnosti.

Kruševljanka Marina Pavlović Petrov diplomirala je  vajarskom odseku  Fakulteta likovnih umetnosti u Prištini gde je završila i postdiplomske studije, od 2010. izlaže samostalno.

Kristina čapkenović Karlsen magistrirala je na fakultnetu likovnih umetnosti u Prištini. Izlagala je samostalno u Srbiji i Norveškoj gde povremeno radi i kao predavač u umetničkim školama. Izložba ove dve umetnice u  Umetničkoj galeriji otvorena je do 30. jula.

Povezano