četvrtak, 29. septembar 2022.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 81%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

Nedelja dojenja

Nedelja dojenja

Svetska zdravstvena organizacija prvu nedelju oktobra posvetila je dojenju, kojom se promoviše dojenje kao najbolji vid zaštite odojčeta i postiže kvalitetatan emocionalnin odnos bebe i majke.

Dojenje je prirodni  način hranjenja  i predstavlja savršenu formulu za napredovanje bebe, naglašava specijalista pedijatrije, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece doktorka Dragica Simić.

Iako prema podacima Instituta Batut u Srbiji samo 12, 8 odsto porodilja svoje bebe hrane isključivo majčinim mlekom tokom prvih šest meseci života, važno je napomeuti da je humano mleko najbolja prirodna vakcina za svaku bebu.

Globalne preporuke povodom Nedelje dojenja su – dojenje prvih pola sata po rođenju, isključivo majčino mleko kao hrana u prvih šest meseci života, a osnova ishrane tokom prve godine i nastavak dojenja u drugoj godini.

Pedijatri Doma zdravlja Kruševac u Mesnim zajednicama organizuju predavanja, juče su bili u Čitluku, danas u Velikom Šiljegovcu, a u cilju podizanja svesti o pravilnom razvoju dece i dojenju kao najjednostavnijem,  najzdravijem i najjeftinijem načinu ishrane novorođenčeta.

Povezano