Sutra je Sveti Nikola. Sveti Nikola, a kako se slavi 19. decembra u doba Božićnog posta podrazumeva se da je i trpeza posna.
Posna trpeza treba da sadrži kao meze salate i druge đakonije, a u našim krajevima to su uglavom pečene paprike, kiseli kratsavci, turšija, a sada su aktuelne i salate koje se prave od prazilika, kukuruza, posnog majoneza. Slede posne sarme i punjene parike, a današnje domaćice uglavnom ih spremaju po starim ili receptima iz manastira, uz kreativnost i maštu svake domaćice ponaosob. Ima i onih koji na trpezu unose inovativne namirnice, ili su one bile poznate našim bakama, ali nepravedno zanemarene, poput humusa.
Kao glavno jelo služi se riba, na više načina, dimljena, sušena, pržena. Najviše se pripremaju šaran, pastrmka, skuša, razne vrtste oslića, losos, a često su na trpezi i morski plodovi. U ribarama nema mesta ni za stajanje, a svi radnici imaju pune ruke posla, kaže Dragan Gajić, iz ribare “Altantik”.