četvrtak, 18. oktobar 2018.

Kruševac

18. okt.
Bez padavina.
Bez padavina.
16°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 2 m/s JI
 

Do 12. decembra stanari stambenih zgrada moraju da održe sednice, izaberu upravnika i upišu se u registar

Do 12. decembra stanari stambenih zgrada moraju da održe sednice,  izaberu upravnika i upišu se u registar

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, stanari svih zgrada u Srbiji su u obavezi da održe sednice, izaberu upravnika i upišu se u Registar stambenih zajednica. Evidenciju prave lokalne samouprave i šalju podatke u katastar.

DO 12. DECEMBRA 2017. GODINE STANARI SVIH STAMBENIH ZGRADA U SRBIJI MORAĆE DA ODRŽE SEDNICE, IZABERU UPRAVNIKA I  UPIŠU GA U REGISTAR STAMBENIH  ZAJEDNICA.

OVA VEB APLIKACIJA POČINJE DA SE POPUNJAVA OD DANAS A RAZVIO JE REPUBLIČKI  GEODETSKI ZAVOD U SARADNJI SA MINISTARSTVOM GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I NFRASTRUKTURE. TO JE ELEKTRONSKA BAZA PODATAKA I DOKUMENATA U KOJOJ ĆE BITI SKLADIŠTENE INFORMACIJE O STAMBENIM ZAJEDNICAMA NA TERITORIJI SVAKE LOKALNE SAMOUPRAVE DOK ĆE JEDINSTVENU CENTRALNU I JAVNU BAZU VODITI REPUBLIČKI GEOETSKI ZAVOD. S

VE SKUPŠTINE STANARA MORAĆE U NAREDNIH ŠEST MESECI DA SE USKLADE  SA NOVIM ZAKONOM O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA A TO ZNAČI DA ĆE I ONI KOJI VEĆE IMAJU IZABRANE PREDSTAVNIKE KAO I ONI KOJI IH NEMAJU, MORATI DA SE SASTANU I IZABERU  UPRAVNIKE.

IZABRANI PREDSTAVNICI ĆE MORATI DA PREREGISTRUJU DOSADAŠNJE SKUPŠTINE STANARA I STAMBENE ZAJEDNICE U OPŠTINSKOJ ODNOSNO GRADSKOJ UPRAVI.

STAMBENE ZAJEDNICE DUŽNE SU DA PODNESU PRIJAVU ZA UPIS U REGISTAR U ROKU OD 15 DANA OD DANA ODRŽAVANJA SEDNICE. STANARI KOJI SU VLASNICI STANOVA BIRAJU OSOBU I NJOJ NE TREBA LICENCA. VAŽNO JE SAMO DA IZABRANA OSOBA IMA STAN NA SVOJE IME  U TOJ ZGRADI. UKOLIKO STANARI NE MOGU DA SE DOGOVORE KOGA DA IZABERU MOGU POTRAŽITI PROFESIONALNOG UPRAVNIKA NA INTERNET SAJTU PROFESIONALNIUPRAVNIK.RS  I  SA NJIM SKLOPITI UGOVOR.

U TOM SLUČAJU IMAJU ODGOVORNO LICE KOJE JE U STALNOM RADNOM ODNOSU I BIĆE DOSTUPNO 24 SATA DNEVNO ZA SVE NJIHOVE PROBLEME I HITNE  INTERVENCIJE.

RAZLIKA IZMEĐU PROFESIONALNOG I OBIČNOG UPRAVNIKA  JE U ODGOVORNOSTI. RECIMO AKO SA TERASE PADNE NEŠTO TEŠKO NA PROLAZNIKE ILI DEO FASADE OBIČAN UPRAVNIK NEĆE IMATI BILO KAKVU ODGOVORNOST JER SE ON NA TOJ DUŽNOSTI TRETIRA KAO VOLONTER. TADA CELA ZGRADA SNOSI ODGOVORNOST. MEĐUTIM PROFESIONALNI UPRAVNIK KOJI IMA LICENCU U TOM SLUČAJU SAM SNOSI ODGOVORNOST.

Povezano